De Groene Estafette | The Substitute

Fast Furniture - Elke 5 seconden een Billy boekenkast

Elke 5 seconden wordt er ergens ter wereld een Billy boekenkast verkocht, dit zijn maar liefst 12 Billy’s per minuut! Het resultaat hiervan was goed zichtbaar tijdens Corona. We hadden eindelijk de tijd om onze huizen op te ruimen. En als de muren op je afkomen tijdens het thuiswerken kunnen ze maar beter een mooi kleurtje hebben. Massaal stonden we uren in de rij voor de stort en aan de kant van de weg stonden de afgedankte meubels rijen dik. Nog niet eerder was de impact van “fast furniture” zo duidelijk zichtbaar. Want wat staat er aan de kant van de weg? Juist ja, vooral de Billy’s en meubels van mindere kwaliteit.

De (verborgen) impact van ons interieur

Een vergelijking met de fast fashion industrie is snel gemaakt als je een boekenkast van 35 euro vergelijkt met T-shirts voor 5 euro. En het vervelende is dat deze verlijmde spaanplaat kasten met plastic fineer niet kunnen worden gerecycled.

Alleen al in Europa wordt er ieder jaar 10,78 miljoen ton aan meubels weggegooid. 80-90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Slechts 10% wordt gerecycled. Dit is zonde want zo gaan er heel veel waardevolle grondstoffen verloren. 

En dit is alleen nog maar de impact aan het einde van de levensduur. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze spullen, is nog vele malen groter. Net als in de fashion industrie hebben we in de interieursector ook te maken met milieuvervuiling door het lozen van verf en andere giftige stoffen, het gebruik van chemische behandelingen en kunststoffen, niet duurzame of illegale houtkap en massaproductie in grote energieverslindende fabrieken waar men niet altijd even goed met haar werknemers om gaat. In sommige sectoren, zoals de natuursteen- en tapijtsector, is er zelfs nog steeds sprake van kinderarbeid.

Dit was niet altijd zo. Vroeger was de meubelindustrie niet “fast & cheap.” Veel productie vond ambachtelijk plaats in Europa en meubels werden familiestukken; van generatie op generatie doorgegeven. Dit veranderde toen grote partijen, op zoek naar goedkope arbeid en grondstoffen, de productie verplaatsten naar Oost Europa en Azië. De prijs voor meubels nam drastisch af, net als de levensduur. Een kast die 80 jaar meegaat v.s. een Billy die het na 2 keer verhuizen begeeft.

Leden kunnen verder lezen in het ledendeel.

Delen via:

Ook lid worden?

BNS Crisp is dè Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten, interieur en vastgoed.

kortingen op trainingen, beurzen en events

je portfolio op onze site

een uitgebreid netwerk van ruim 350 leden