Het bankjescollectief

Het ‘inkleuren’ van de stoep (voor het huis) met privé bankjes is heel Nederlands. Met name in (oude) arbeiders wijken in de stad zijn bankjes niet meer weg te denken. De huizen zijn van oudsher klein en werden bewoond door grote gezinnen. De buitenruimte beperkte zich vaak tot de stoepen en straten en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. De huiskamer sfeer die daarmee opgeroepen werd spreekt ons erg aan en lijkt een beetje op de sfeer van een camping. In een tijd dat het niet meer vanzelfsprekend is dat buren elkaar kennen, kunnen bankjes een hele grote meerwaarde hebben. BankjesCollectief speelt in op de latente behoefte van mensen om hun buren te leren kennen. Ongedwongen en vanzelfsprekend!

Collectief openluchtcafé

BankjesCollectief initieert het grootste openluchtcafé ter wereld. Het moedigt bewoners aan hun straat te zien als een gedeelde woonkamer waar zij mensen uit de buurt kunnen ontmoeten. Het platform staat open voor iedereen. Zowel bewoners als ondernemers met een bankje voor hun huis kunnen deelnemen aan het openluchtcafé. Het openluchtcafé is geopend in de warme maanden van het jaar: mei tot en met oktober en kent een speciale wintereditie in februari.

De bankjes

De diverse en persoonlijke bankjes die aangesloten zijn bij het BankjesCollectief geven kleur aan het straatbeeld en vormen een symbool van gastvrijheid. Sommige bankjes staan al jaren voor de deur, andere zijn aangekocht via het BankjesCollectief. Wat deze bankjes gemeen hebben is dat ze elke eerste zondag van de maand samen het grootste openluchtcafé ter wereld vormen. Daarbij hebben we posters, postkaarten en krijtbordjes met signing van BankjesCollectief die zorgen dat de bankjes herkenbaar zijn als ‘café’ dat onderdeel uitmaakt van BankjesCollectief.

Open op zondag

Bewoners of ondernemers met een bankje verwelkomen op de eerste zondag van de maand (mei tot en met oktober) mensen uit de buurt. Dat kan met lekker eten en drinken (kopje koffie, een lekkere lunch of een heerlijk glas wijn) of iets heel anders (een mooi verhaal, een knikkerclinic of een lesje gitaarspelen). De bezoekers van de bankjes bepalen achteraf wat ze ‘het’ waard vinden. We willen het voor iedereen heel makkelijk maken om zelf invulling te geven aan je bankje en proberen tegelijk een impuls te geven aan het onderlinge vertrouwen in de buurt. De leden van het BankjesCollectief zijn vrij in het bepalen van de ‘openingstijden’ op deze eerste zondagen. Zij geven online aan binnen welke tijden zij buitenshuis de gasten ontvangen.

Online ontmoeting

Buurtbewoners en bezoekers kunnen op de BankjesCollectief website alles vinden over de bankjes, hun eigenaren, de locaties, de openingstijden en wat er vanaf het bankje wordt geserveerd. Zo leren zij de buurt en de bewoners op internet al een beetje kennen en worden ze tegelijkertijd geprikkeld om een bezoekje te brengen aan de bankjes. Voor de communicatie van het BankjesCollectief wordt gebruik gemaakt van een eigen on- en offline campagne, mediapartners en free publicity.

Bekijk de site of onze agenda voor de eerstvolgende editie.

Delen via:

Ook lid worden?

BNS Crisp is dè Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten, interieur en vastgoed.

kortingen op trainingen, beurzen en events

je portfolio op onze site

een uitgebreid netwerk van ruim 350 leden